Niet Te Stoppen van Angie Thomas

niet te stoppen van angie thomas craving pages
Niet te stoppen van angie thomas craving pages
Author:
Publisher:
Published: 29-03-2019
Format: paperback
Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri's moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken!

Wanneer een auteur écht diepe indruk op mij maakt met zijn of haar debuut lijkt de tijd tot een volgend boek vaak voort te slepen. Het wachten op Niet Te Stoppen voelde dan ook als een eeuwigheid voor mij aangezien ik zo geraakt was door The Hate U Give. Desondanks durfde ik niet te hopen dat Angie Thomas ook met haar tweede boek zoveel indruk op me zou weten te maken, want man oh man wat lag de lat hoog. 

Ik ben uitgeverij Moon heel erg dankbaar dat ik een recensie-exemplaar heb mogen ontvangen van dit boek. Ik begon het al snel na ontvangst te lezen en eenmaal begonnen kon ik het niet meer neerleggen! Ik heb met liefde en plezier enkele uurtjes slaap opgeofferd om het verhaal van Bri in een dag uit te lezen.

niet te stoppen van angie thomas craving pages

Mijn feels...

Brianna "Bri" Jackson is de dochter van wijlen raplegende Lawless Jackson en ze droomt ervan om net zo groot te worden. Of om op zijn minst met haar raps haar familie te redden van een financiële ondergang. Wanneer haar tante Pooh studiotijd regelt om Brianna vervolgens aan haar lot over te laten tijdens de opnames neemt ze een behoorlijk controversieel nummer op.

Hoewel het nummer een hit wordt in de rapscene wordt het van alle kanten verkeerd geïnterpreteerd. Plotseling wordt Bri aangezien voor een opruier en een crimineel. Als haar nieuwe reputatie goed lijkt te zijn voor de bekendheid (en beruchtheid) van haar nummer moet Bri besluiten wat haar meer waard is: haar carrière of haar reputatie.

Boeken van Angie Thomas weten je als lezer vanaf de eerste pagina te pakken. Vanaf de eerste regel wist ik dat ik Brianna zou mogen als hoofdpersoon en ik kreeg gelijk. Ze is een pittige dame, gehard door gebeurtenissen uit haar kindertijd en gedreven om haar omstandigheden te veranderen. Liefst via haar raps.

Bri's passie en doorzettingsvermogen maken haar tot een persoonlijkheid die gewoon je aandacht volledig opeist. Je voelt met haar mee, deelt haar ambitie, haar angst, haar hoop en haar verdriet. En hoewel ze een taaie is, heeft ze ook haar onzekerheden. Ze is een personage met veel dimensies wat het heerlijk maakt om over haar te lezen.

Ook de overige personages hebben allemaal hun eigen lagen. Platte, slecht-uitgewerkte personages; daar doet Angie Thomas niet aan. Een extra bijzondere rol in het boek is weggelegd voor Bri's angst. Ze is getekend door gebeurtenissen uit haar verleden, en leeft in het heden in constante angst voor armoede. Een angst die nog eens wordt versterkt wanneer ze ontdekt dat haar moeder is ontslagen. De constante angst om afgesloten te worden van water, gas of licht... of in het ergste geval uit huis gezet te worden hangt continue boven het hoofd van de familie als het zwaard van Damokles.

De schrijfstijl van Angie Thomas is eigenlijk onmogelijk te omschrijven. Zij schrijft geen verhalen, maar ze neemt je mee in de realiteit van een ander. Ze weet de emoties en de sfeer zodanig sterk over te brengen dat ze deel van je uit gaan maken. Dat maakt het ook zo moeilijk om te stoppen met lezen. Serieus, de term 'all the feels' is volgens mij uitgevonden om de boeken van deze auteur te omschrijven.

Ik vind Niet Te Stoppen een indrukwekkend, aangrijpend en heel belangrijk verhaal. Dit is het soort boek wat mensen kan leren zich te verplaatsen in een ander en ik hoop dan ook dat het massaal gelezen gaat worden.

Fijn om te weten...

  • Speciaal voor de vertaling van dit boek is rapper Akwasi ingeschakeld om Bri's raps te vertalen
  • De raps lezen een klein beetje als een poëtische roman
  • Net als The Hate U Give is ook dit een boek wat je aan het denken zal zetten
  • Over vooroordelen, misverstanden, het belang van een reputatie en het gemak waarmee die kapot kan
  • Verdient de stempel "Must Read"

Welke thema's vind jij belangrijk in YA boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.