Recensie: My boyfriend is a Bear van Pamela Ribons

My boyfriend is a bear craving pages

Een van mijn goede voornemens voor 2018 was om meer graphic novels te lezen. Ik houd van mooie illustraties en toffe verhalen en wat is dan beter dan een toffe GN? Onlangs werd ik er in de Readiculous app groep (om lid te worden klik op de button in mijn sidebar) door Chelsey op gewezen dat het read-now aanbod van Netgalley ook een heleboel toffe GN bevatte. Zo las ik onlangs ook al Kim Reaper; Grim beginnings. 

My boyfriend is a bear van Pamela Ribon trok met zijn vrolijke kaft ook meteen de aandacht. Het verhaal gaat over Nora; die nogal ongelukkig is in de liefde tot haar pad op een dag wordt gekruist door een grote zwarte beer. Al snel vormen de twee één van de schattigste koppels die ik ooit heb gezien.

Als je een titel tegenkomt als: My Boyfriend is a Bear dan schat ik de kans groot dat je verwacht dat er een metafoor in het spel is. Dat is niet per se het geval.

In de strip wordt Nora namelijk letterlijk verliefd op een beer met alles erop en eraan: dikke vacht, gevaarlijke tanden en scherpe klauwen. Ze idoleert haar nieuwe vriendje omdat hij zo lekker kan knuffelen, haar troost biedt wanneer ze dat nodig heeft en haar niet bedriegt, kleineert of op een-of-andere manier het gevoel geeft dat ze hem niet waard is.

Ik las al enkele recensies online waarin mensen zich vol walging uitten over het feit dat het verhaal van Nora en haar beer geen metafoor is. Gezien een enkele scene die hint naar beestenseks snap ik die afkeer wel een beetje. Tegelijkertijd denk ik dat het aan de lezer ligt of het wel of geen metafoor is.

Een graphic novel die barst van de verborgen betekenis en waar iedereen iets anders uit mee kan pikken. Echt een aanrader!

Het is namelijk heel gemakkelijk om de rol van de beer in gedachten te vervangen voor een ‘normale man’. Het feit dat het ideale vriendje in dit boek de vorm heeft van een beer is volgens mij een manier om te illustreren hoe zeldzaam het is om geluk te vinden in de liefde. En dat is slechts één van de manieren waarop je het verhaal zou kunnen interpreteren. Maar zelfs wanneer diepere betekenissen je koud laten, dan nog is dit boek een aanrader voor iedereen die in de stemming is voor een luchtig feelgood boek waar je ongetwijfelt een nieuwe OTP overhoudt.

Lees jij graag graphic novels? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.