Mijn favoriete LHBTQA+ boeken

24 mei 2019 2 Comments

Mijn favoriete LHBTQA+ boeken

24 mei 2019 2 Comments

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “LHBTQA+ boeken”.

Ik ben een beetje zenuwachtig voor dit thema. Het is zo belangrijk en ik wil het eer aan doen. We leven in een tijd waarin wederzijds respect helaas nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is en dat maakt boeken rondom diversiteit – ongeacht ras, etniciteit, religie, opleidingsniveau of geaardheid – zo intens belangrijk. Boeken zijn namelijk een onmisbaar gereedschap wanneer je begrip probeert te kweken.

Friday five lhbtqa+ boeken craving pages

Foundryside van Robert Jackson Bennett

In Foundryside maken we kennis met dievegge Sancia. Op een dag wordt ze achter een mysterieus doosje aangestuurd wat verdacht goed wordt bewaakt. Al snel komt ze erachter dat het doosje een sleutel bevat die zo machtig is dat het het hele magische systeem van Foundryside op zijn kop kan zetten.

Ze weet dat ze de sleutel koste wat het kost uit handen moet houden van haar opdrachtgever, maar die is bereid om over lijken te gaan voor de machtige sleutel. Sancia is genoodzaakt om zich aan te sluiten met onwaarschijnlijke bondgenoten om niet alleen te overleven, maar om de wereld te redden.

De verwijzingen naar Sancia’s geaardheid zijn erg subtiel in dit boek. Het verhaal draait dan ook niet om romantiek. Ik vind dit een fijn boek omdat het geen grote heisa maakt van Sancia’s voorkeur. Ze valt gewoon op een vrouw, dus?

My Brother’s Husband van Gengoroh Tagame

Dit is een van mijn favoriete graphic novels ooit! Het verhaal gaat over de alleenstaande vader Yaichi en zijn dochtertje Kana. Op een dag wordt hun rustige leventje abrupt verstoord wanneer Mike, een beer van een vent, op hun stoep verschijnt die de weduwnaar blijkt te zijn van Yaishi’s overleden broer Ryoji.

In Japan is er nog weinig tolerantie of begrip voor relaties tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Yaishi heeft het daarom ook erg moeilijk om geconfronteerd te worden met de geaardheid van zijn broer. Kana is echter dolgelukkig met de komst van haar oom. Dankzij haar kinderlijke onschuld leert ze ook haar vader dat liefde, liefde is. En dat dat mooi is in welke vorm dan ook.

Dit boek maakt alle feels los. Ik heb gelachen, gehuild en ik heb het mijn missie gemaakt om zoveel mogelijk vrienden te dwingen deze graphic novel te lezen, want hij is het zo waard.

Dare Mighty Things van Heather Kazcynski

Dit boek scoort punten met de hele fijne representatie van een aseksueel personage (ofwel een ACE personage). Cassandra Gupta droomt er al haar hele leven van om de ruimte in te gaan. Tijdens haar stage bij NASA wordt ze gewezen op een uniek project wat haar droom mogelijk kan realiseren.

Samen met een groep andere jongeren wordt ze verzameld op een geheime locatie waar ze met elkaar strijden om een plaatsje op een geheimzinnige ruimtemissie. Al snel ziet het er naar uit dat iemand niet van plan is om eerlijk te winnen.

Ik ben dit boek gaan lezen omdat ik hoorde dat de hoofdpersoon zich als ACE identificeerde. Dit is vlak nadat ik met behulp van mijn psycholoog ook realiseerde dat ik mezelf als ACE identificeer. Sinds ik die kant van mijzelf heb ontdekt – of wellicht is erkend een beter woord – vind ik het erg fijn om boeken te lezen met personages die zich ook op die manier identificeren.

Queens of geek van jen wilde

Voor mij is dit boek een groot feest van herkenning. Het verhaal gaat over een hecht vriendengroepje bestaande uit twee meisjes en een jongen die samen een con bezoeken. Het is een heerlijk nerdy boek, met personages die je hart zullen stelen.

Terwijl Taylor struggled met haar gevoelens voor haar beste vriend, komt Charlie oog in oog te staan met haar long time crush.

Ik hou echt van alles aan dit boek. Het is zo’n heerlijk, vlot geschreven verhaal waar mijn innerlijke fangirl dolgelukkig van werd. Echt een aanrader!

The Nowhere Girls van Amy Reed

Dit boek is briljant! Of eigenlijk is zelfs ‘briljant’ nog een understatement als je het mij vraagt. Dit rauwe, scherpe boek haakt niet alleen in op meerdere, belangrijke thema’s het omarmd ook nog eens diversiteit op een hele natuurlijke, toffe manier.

In het boek maken we kennis met Grace die net met haar familie is verhuisd naar een klein stadje. Ze ontdekt teksten op de muren van haar kamer die zijn achtergelaten door de vorige eigenaresse. Op school komt ze erachter dat haar kamer vroeger werd bewoond door een meisje dat het lef had om zich uit te spreken over de populaire jongens die haar hadden verkracht. Niemand wilde haar echter geloven en het meisje en haar familie werden weggepest.

Grace en twee andere meiden beginnen The Nowhere Girls om de meisjes van hun school te verenigen om de seksistische en vrouwonvriendelijke cultuur op hun school en in hun woonplaats aan te pakken.

Dit boek is iconisch!

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Wat is jouw favoriete LHBTQA+ boek of personage?

2 Comments

 • Nienke Posthuma 24 mei 2019 at 15:06

  Wat leuk dat je ook meedoet met deze Friday Five! Ik vind dit ook een belangrijk thema, daarom heb ik het aangedragen bij Joost. Grappig om te zien dat iedereen weer andere boeken noemt!

  • Joany 28 mei 2019 at 10:53

   Ik vind het ook heel leuk dat er zo veel verschillende boeken voorbij komen in de lijstjes deze week. Ik heb al enorm veel boeken toegevoegd aan mijn TBR en wishlist.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Wat ik nu lees...

  Recente reviews

  stepsister jennifer donnelly cover craving pages

  Stepsister van Jennifer Donnelly

  Ondanks het gemak van online shoppen gaat er wat mij betreft niets boven een bezoekje aan de échte boekhandel. Vooral wanneer de boekhandel in kwesti

  foundryside robert jackson bennett cover craving pages

  Foundryside van Robert Jackson Bennett

  Een van de vele redenen dat ik leesmarathons zo leuk vind is omdat ze me motiveren om uit mijn comfortzone te stappen. Zo hebben de bedenkers van de 

  de zwendelprins van rima orie cover craving pages

  De Zwendelprins van Rima Orie

  Author:

  Een poosje geleden verscheen bij Uitgeverij Moon De Zwendelprins; het debuut van schrijfwedstrijd winnares Rima Orie. Dankzij de schrijfwestrijd was e

  Categoriën

  Nog meer recensies

  Mijn boeken

  Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

  Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

  23,645 / 80,000
  ×
  %d bloggers liken dit: