Luisteren naar Lauren; Talking As Fast As I Can

Sinds de geboorte van Noud (al bijna twee jaar geleden, wat is tijd!?) ben ik luisterboeken steeds meer gaan waarderen. Omdat het niet altijd lukt om een boek erbij te pakken lukt het me toch om flinke leesmeters te maken door naar boeken te luisteren. Ik ben sinds kort lid van de abonnementsdienst Scribd waar ik voor een vast bedrag per maand onbeperkt mag lezen en luisteren en daar maak ik gretig gebruik van. Een boek wat al een poosje op mijn verlanglijstje stond was het boek Talking as fast as I can van Lauren Graham (die je wellicht beter kent als Lorelai Gilmore uit Gilmore Girls).

Met de snelheid van dit audioboek ingesteld op 1.2x (want het is onnatuurlijk om Lauren op een normaal tempo te horen praten) sjeesde ik door dit boek heen. En waar ik soms moeite heb om mijn concentratie te bewaren tijdens het luisteren naar audioboeken had ik daar dit keer helemaal geen last van. Want naast heel veel toffe behind-the-scenes verhalen over werken aan Gilmore Girls bevat het boek ook verrassend veel nuttige tips. Zo deelt Lauren wat oude-wijven-wijsheid (haar woorden, niet de mijne) uit in de vorm van haar alter ego ‘old lady Jackson’, maar ze heeft ook wat advies voor aspirant auteurs.

Eentje werkt bijzonder goed voor mij en daarom wil ik hem graag met jullie delen…

De Keukentimer-techniek

Een van de dingen waar ik als auteur en mama af en toe mee worstel is discipline. Het is veel gemakkelijker om aan je manuscript te werken na een goede nachtrust dan wanneer je om vier uur ’s morgens al naast je bed staat omdat je kind wakker is geschrokken van zijn eigen scheet. Voordat je het vraagt; Nee, mijn zoontje weigert als hij eenmaal wakker is pertinent om nog te gaan slapen. Als je ziet hoe energiek hij zo vroeg op de ochtend dan ook is begrijp je vast wel waarom.

Maar goed, als ik zo vroeg wakker ben is het veel aantrekkelijker om gewoon een paar uurtjes de doden met series bingen op Netflix. Geen goed plan als je vooruitgang wilt boeken met je manuscript. Een routine kan dan uitkomst bieden, maar hoe kun je een routine creeeren als je steeds op andere willekeurige momenten de vrijheid hebt om te schrijven. Met een keukentimer!

Het idee is simpel: Je pakt je laptop erbij en je keukentimer, schakelt de router en je mobiel uit, en stelt een gewenste tijd in op je timer die je wilt spenderen aan schrijven. Op je computer open je twee documenten; je manuscript en een blanke pagina. Als de tijd loopt begin je te schrijven. Wanneer je even niet verder komt met je verhaal zet je de cursor in het andere document en typt daar verder. Wat je typt maakt niet uit; of het nu een verslag is van je dag of je volgende blogpost… als je maar schrijft!

Het voordeel van deze techniek is dat je de timer in kunt schakelen wanneer je maar wilt. Heb je dus meerdere gelegenheden om te schrijven die dag dan zet de de timer vaker aan. Zolang je maar minimaal 1 keer per dag de tijd volmaakt die je met jezelf hebt afgesproken.

Ik vind het nuttig advies en ga de techniek zeker uitproberen. Heb jij een bepaalde techniek om routine te creëeren voor je schrijf-werkzaamheden (of dat nu een manuscript of een blogpost bevat is om het even). Tips zijn altijd van harte welkom.

 

Heb jij een schrijf- / blogroutine?

 

One thought on “Luisteren naar Lauren; Talking As Fast As I Can

  1. Dat is inderdaad een goede tip. Ik gebruik de Write Or Die website (https://writeordie.com/) daar nog wel eens voor, als ik mezelf echt moet dwingen om te produceren… die laat sirenes afgaan en je scherm rood opgloeien als je te lang niets typt. Je hebt wel stalen zenuwen nodig dus!
    Maar je kunt wel je gewenste hoeveelheid woorden zo ingeven, of de tijd vastleggen (bij mij meestal een kwartier of 20 minuten), en het helpt enorm.

    Succes met schrijven en redigeren! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.