Instagram als boekenclub

20 augustus 2017

Instagram als boekenclub

20 augustus 2017

Volgens mij kunnen we het er allemaal inmiddels wel over eens zijn dat lezen niet langer een ‘eenzame’ hobby is. Lezen is juist mega sociaal! Alleen al vanuit mijn eigen beleving kan ik je vertellen dat ik dankzij lezen ontzettend lieve, leuke mensen heb leren kennen waarmee ik naar hartelust kan fangirlen en dwepen met de beste boeken (soms geven we ook af op k*tboeken, maar ik dacht dat het leuker zou zijn om deze post op een positieve noot te beginnen).

Onlangs heb ik wat vaker meegedaan aan buddyreads; dat houd in dat ik samen met een andere lezer hetzelfde boek heb gelezen wat we hebben besproken op social media. Dat was leuk! En ik wil nog veel vaker boeken samen lezen!

De Leesbeesten leesclub

Ik heb één keer meegedaan aan de Leesbeesten leesclub van Emmy (Zonenmaan.net) bij boekhandel Van Pierre in Eindhoven. Dat was hartstikke gezellig, maar tegelijkertijd best wel een pittige drempel voor mij om te overschrijden omdat ik groepen gewoon eng vind (wat deze groep absoluut niet is, by the way). Ik nam me die keer meteen voor om voortaan geen leesclub meer te missen, maar helaas kwam de eerst volgende keer al niets van mijn voornemen terecht omdat ik met twee zieken zat thuis. Ik hoop nu al dat ik de eerst volgende keer wat meer geluk heb, want ik heb het boek voor de eerste leesclub na de zomervakantie al in huis en ik hoop hem te lezen tijdens Bout of books. 

Boekenclubs op internet

Maar dat lezen iets sociaals is dat wisten we eigenlijk al lang. Boekenclubs zijn immers al veel ouder dan het wereld wijde web… ze waren alleen lastiger te vinden. Nu is een boekenclub in real life zoals ik al zei voor mij erg spannend omdat ik een sociale angststoornis heb. Enter the internet! Online zijn er namelijk ook meer dan genoeg boekenclubs te vinden en één daarvan wil ik even speciaal onder de aandacht brengen namelijk de Bookseverafter leesclub. Deze leesclub bespreekt de gelezen boeken voornamelijk op Goodreads, maar ze hebben ook een eigen instagram account…

Hier plaatsen ze naast eigen foto’s ook foto’s die deelnemende lezers maken van hun boeken. En dat zorgt voor een hele mooie feed met heel veel lees-inspiratie.

Mijn eigen Insta-Bookclub!

Omdat ik zo’n enorme fan ben van samen lezen fantaseer ik al een tijdje over het oprichten van mijn eigen boekenclub. Ik twijfelde heel lang over welk platform ik daarvoor het meest geschikt vond, maar uiteindelijk ben ik toch gegaan voor Instagram. Vanaf vandaag kun je @cravingpagesbookclub volgen op Instagram om op de hoogte te blijven van alles rondom de boekenclub. Elke maand kiezen we samen voor het boek wat we de daaropvolgende maand gaan lezen. Dat werkt als volgt…
Nomineer een boek
Is er een boek dat je graag wilt lezen voor de leesclub dan kun je het boek op twee manieren nomineren; je kunt de meest recente ‘Welk boek wil jij’-post opzoeken in mijn feed en daaronder reageren met de titel die je wilt nomineren en een korte motivatie. Of je kunt een foto van het bewuste boek op je eigen account plaatsen en deze voorzien van de #CPboekvandemaand. 
Ondertussen kun je boeken die anderen hebben genomineerd liken om te laten weten welke opties jij het leukst vindt. Zo krijg ik ook een goed beeld van welke boeken het populairst zijn. 

Samen lezen
Uiteindelijk wordt er een boek van de maand gekozen. Dat is het boek dat we die maand met zijn allen gaan lezen en bespreken. Ik ga tijdens het lezen van het boek ‘vloggen’ op Insta-stories en zal regelmatig boekgerelateerde discussie-prompts met jullie delen. 
Bookstagram
Natuurlijk wil ik ook heel graag de timeline van @cravingpagesbookclub vol met mooie foto’s zien te krijgen en daarbij heb ik jullie hulp nodig. De mooiste foto’s van het boek van de maand worden gefeatured op het account van de bookclub. Natuurlijk krijg jij zelf alle eer voor je kiekje. En er worden alleen foto’s gebruikt die zijn voorzien van de #cravingpagesbookclub. Gebruik deze hashtag dus niet als je het niet goed vind als je foto’s worden gedeeld op het account van de boekenclub! 
Live boekbespreking
Aan het einde van de maand – exacte datum wordt steeds een week van te voren bekend gemaakt op @cravingpagesbookclub – bespreken we het boek in een live hangout op Instagram stories. Op die manier kan ik gemakkelijk met jullie kletsen over het boek en omdat alleen volgers mee kunnen kijken is de kans op spoilers veel kleiner dan wanneer we het boek op een ander social media kanaal zouden bespreken. 

Vind jij het ook zo leuk om boeken samen te lezen?

5 Comments

 • Ellis - www.cinderellis.nl 20 augustus 2017 at 19:32

  Wat leuk! <3 Ik weet niet of ik er aan toe ga komen, maar anders doe ik graag mee

 • Emmy 21 augustus 2017 at 07:10

  Ik ga zeker proberen mee te doen! 🙂 En het zou natuurlijk heel leuk zijn als je 8 september aan zou schuiven!

 • NerdyGeeky Fanboy 22 augustus 2017 at 06:37

  Wat een leuk idee Joany! Ik hoop zeker mee te doen 🙂

 • Annemieke 22 augustus 2017 at 08:45

  Wat leuk dat je Books Ever After ook even in the spotlights zet. Ik ben zelf lid van de groep op goodreads en het is hartstikke gezellig.

 • Saartje Ndangi 22 augustus 2017 at 09:38

  Wat leuk ik probeer mee te doen als men budget het toelaat het boek te kopen haha of ik of de bib het hebben

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Wat ik nu lees...

  Recente reviews

  Nocturna van maya motayne cover craving pages

  Nocturna van Maya Motayne

  Author:

  Wat een aangename verrassing was het toen vorige week opeens het boek Nocturna werd bezorgd. Ik had het boek al her en der voorbij zien komen op socia

  Sorcery of thorns van Margaret Rogerson cover craving pages

  Blogtober dag 13: Sorcery of Thorns van Margaret Rogerson

  Dit boek werd onder mijn aandacht gebracht toen ik middenin een contemporary-fase zat. Ik schreef het boek daarom al af voordat ik überhaupt wist waar

  city of ghosts van victoria schwab cover craving pages

  Blogtober Dag 6: City of Ghosts van Victoria Schwab

  De maand oktober is door een aantal van mijn favoriete bookstagrammers omgedoopt tot ‘Blogtober’. Voor elke dag van de maand hebben zij een prompt ver

  Nog meer recensies

  Mijn boeken

  Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

  Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

  35,311 / 80,000
  ×
  %d bloggers liken dit: