Ik las het laagst gewaardeerde boek op mijn TBR

8 oktober 2018

Ik las het laagst gewaardeerde boek op mijn TBR

8 oktober 2018

Een tijdje geleden besloot ik dat het hoog tijd werd om mijn Goodreads te updaten. Ik scande daarvoor alle boeken in mijn collectie – zelfs de ebooks – en zette ze op de daarvoor bestemde plank. Moe maar voldaan besefte ik dat mijn harde werk hele leuke mogelijkheden bood; zoals boeken sorteren op gemiddelde waardering. Dat bracht me op het idee voor dit artikel.

Ik besloot om jullie de controle te geven over mijn leesgewoonten door op Instagram Stories in een poll te vragen of jullie wilden dat ik het slechtste of het best gewaardeerde boek van mijn TBR moest lezen (zonder te verklappen om welke titels het ging). Lieverdjes als jullie zijn vonden jullie massaal dat ik voor het slechtste boek moest gaan. Thank you very much. 

Dit zijn de beste en de slechtst gewaardeerde boeken op mijn TBR…

Om het wat eerlijker te maken heb ik alleen boeken meegenomen in mijn top 5 die door meer dan 1000 lezers zijn gewaardeerd. Houd er ook rekening mee dat het gemiddelde kan schommelen van dag tot dag. Dit zijn de gemiddelde waarderingen zoals ze op Goodreads staan op 8 oktober 2018. 

Slechtst gewaardeerde boeken

 • Confessions of a Jane Austen Addict – Laurie Viera Rigler (gemiddeld 3,18)
 • Onder Volwassenen – Sophie Dahl (gemiddeld 3,23)
 • De Tweeling van Highgate – Audrey Niffenegger (gemiddeld 3,23)
 • Pride & Prejudice & Zombies – Seth Grahame Smith (gemiddeld 3,29)
 • Illusionarium – Heather Dixon (gemiddeld 3,35)

Best gewaardeerde boeken

 • Six of Crows – Leigh Bardugo (gemiddeld 4,46)
 • Sneeuw en As – Diana Gabaldon (gemiddeld 4,43)
 • Stilte – Mia Sheridan (gemiddeld 4,43)
 • Moxie – Jennifer Mathieu (gemiddeld 4,38)
 • Letters to the Lost – Brigid Kemmerer (gemiddeld 4,35)

Waarom dit experiment? 

Als je al een tijdje blogt dan is het onvermijdelijk dat je ook dingen leert over jezelf. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik heel vaak boeken leuk vind die het juist minder goed doen bij ‘de massa’. 

En het werkt andersom precies zo; boeken die juist enorm veel hype krijgen vind ik vaak tien keer niks. Kijk maar eens naar de topper van het best gewaardeerde boeken lijstje: Six of Crows. 

Natuurlijk peins ik er niet over om dit een slecht boek te noemen, maar de keren dat ik me waagde aan het verhaal klikte het gewoon niet tussen ons. Ik vind dat zo opvallend. 

Hoe zit dat?

Ik vermoed dat het grotendeels te maken heeft met de verwachtingen die hoge of lage waarderingen creeeren. Van gehypete boeken verwacht je logischerwijs meer dan van boeken die minder enthousiast worden ontvangen. 

Omdat de lat zo hoog ligt voor gehypete boeken is het veel te gemakkelijk om teleur te stellen. Terwijl boeken met “slechte” cijfers juist veel gemakkelijker je verwachtingen kunnen overtreffen. 

Een tweede reden waarvan ik vermoed dat het ook meespeelt in mijn ongewone smaak is mijn wannabe-hipster-houding tegenover boeken, hahaha. Op de een of andere manier ziek ik deze boeken als de underdogs van de boekenwereld (als mij). Gehypete boeken zie ik als de populaire leerlingen op de middelbare school (mijn voormalige pestkoppen). Tja, zo heeft mijn verleden met pesten zelfs nog invloed op mijn leesgewoonten. Is het logisch? Nee. Maar dit is nu eenmaal hoe mijn brein werkt. 

En hoe is het boek bevallen?

Mijn uitgebreide recensie komt binnenkort online dus ik houd het hier even kort en oppervlakkig: dit boek heeft opnieuw bevestigd dat ik een aparte smaak heb. Ik vond dit boek namelijk ge-wel-dig en heb het 4 (en-een-halve) ster gegeven. 

Ik heb wel een vermoeden waarom sommige mensen niet blij werden van dit boek, maar ik vond deze elementen gewoon ronduit hilarisch. Vooral het stukje waarin de hoofdpersoon ongesteld word en tot haar verbijstering ontdekt dat ze daarom de hele dag in bed mag blijven liggen. Hilarisch! Serieus qua time-travel boeken vond ik dit echt een prachtexemplaar. 

Nu mogen jullie mee kiezen; zal ik binnenkort het beste of het slechtst gewaardeerde boek op mijn TBR gaan lezen? (Onder Volwassenen van Sophie Dahl of Six of Crows van Leigh Bardugo)?

Wat zal ik de komende maand gaan lezen? 

1 Comment

 • Floor Daasvand 16 oktober 2018 at 16:23

  IK herken het heel erg dat ik gehypte boeken op de een of andere manier vaak niks vind terwijl boeken waar ik weinig over hoor of juist veel negatieve dingen over lees helemaal fantastisch vind haha! Wat gehypte boeken betreft lees ik ze vaak ook pas als de storm weer wat is gaan liggen. Dan kan ik er ook niet met veel te hoge verwachtingen in gaan duiken

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Wat ik nu lees...

  Recente reviews

  verleid van k. bromberg cover craving pages

  Verleid van K. Bromberg

  Author:

  Het is zomer. En op de een of andere manier wil ik in de zomer niets liever lezen dan zwoele, romantische boeken. Gelukkig komt SVM Publishing met e

  kill the queen van jennifer esten cover craving pages

  Kill the Queen van Jennifer Estep

  In de maand augustus doe ik mee aan de Disney-A-Thon; een leesmarathon bestaande uit vijf leesuitdagingen en vier verschillende teams. Als lid van te

  nerds! van emilio guzman en thijs van domburg cover craving pages

  Nerds! van Emilio Guzman en Thijs van Domburg

  Net als veel andere boekennerds zijn er een aantal 'triggerwoorden' die mijn aandacht onmiddellijk trekken in een samenvatting, titel of blurb. En - 

  Categoriën

  Nog meer recensies

  Mijn boeken

  Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

  Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

  35,311 / 80,000
  ×
  %d bloggers liken dit: