Creëer de sfeer: De kleine bakkerij aan het strand

De kleine bakkerij aan het strand van jenny colgan craving pages

Voor lezen heb je niet heel veel nodig. Een boek en een rustig plekje om te lezen zijn eigenlijk al genoeg. Maar een bad is ook maar een emmer water tot je er een heerlijke sfeer rondom creëert met kaarsjes, bruisballen en een drankje binnen bereik. Nu is een boek eigenlijk nooit máár een boek. Het is een netjes ingebonden belevenis. Maar ik ga op de een of andere manier nóg veel meer op in een verhaal als ik ook tijdens het lezen de juiste sfeer creëer. Hoe ik dat doe deel ik elke woensdag in Creëer de Sfeer.

Ik ben helemaal geen zomermens, maar zomerse boeken vind ik dan weer wel heel erg fijn. Momenteel ben ik De Kleine Bakkerij Aan Het Strand van Jenny Colgan aan het lezen en het is zo’n heerlijk, sfeervol boek dat ik het de ideale titel vond om mijn nieuwe rubriek mee in te luiden.

De kleine bakkerij aan het strand van jenny colgan craving pages

Over het boek

Polly heeft alles verloren: haar werk, haar appartement, haar geld en haar vriend. Ze is hard toe aan een nieuwe, frisse start en verhuist daarvoor (onder luid protest van haar beste vriendin) naar een getijdeneiland vlak bij Cornwall. Daar wordt ze hartelijk ontvangen door de plaatselijke bevolking, met uitzondering van haar huurbaas mevrouw Manse. De oude vrouw lijkt een chronisch slecht humeur te hebben wat ze maar al te graag botviert op haar nieuwe huurder.Pas nadat een ongeluk de oude vrouw tijdelijk belet om in haar eigen bakkerij te werken accepteert ze met tegenzin de hulp van Polly.

Oh, en er komt een superschattige baby-puffin voor in het verhaal!

Hapjes en drankjes

Dit is natuurlijk een verhaal over een bakkerij en dus kan ik niet anders dan een vers broodje adviseren als snack tijdens het lezen. Je kunt natuurlijk kant en klare broodjes of afbakbroodjes halen bij de plaatselijke supermarkt, maar het is eigenlijk veel lekkerder (en leuker) om zelf iets te bakken.

En het hoeft natuurlijk geen traditioneel brood te zijn. Mijn ideale snack voor bij dit boek is een zelfgemaakte mini-pizza!

Als je helemaal trouw wilt zijn aan het boek dan maak je er een met tonijn of zeevruchten voor een fruit de mer pizza, als knipoog naar het dieet van de papegaaiduiker Neil en de knappe vissers uit het boek. Maar ik ben daar zelf niet zo’n liefhebster van.

Als drankje kun je niet mis gaan met een heerlijke kop earl grey thee. Liefst met suiker én een wolkje melk. En ik vond de perfecte mok om het uit te drinken.

Hebbedingetjes

Ik ben een onvervalste mokken-hoarder en het vergde echt al mijn wilskracht om niet zelf een van deze toffe puffin mok te kopen. Ik vond hem bij Vivara.nl

En ze hebben ook een bijpassend dienblad zodat je je thee en pizzabroodjes in stijl kunt serveren.

de kleine bakkerij aan het strand creeer de sfeer dienblad craving pages

Neil is veruit het leukste personage uit het boek en elke keer dat Polly hem over zijn bolletje krabbelt zul je wensen dat je je eigen papegaaiduiker had om te kroelen. Daarom heb ik ook een superschattige papegaaiduiker knuffel opgedoken op het wereld wijde web. Het is toch heerlijk om ergens me te knuffelen tijdens het lezen. Ik heb stiekem ook best vaak een knuffel van Noud op schoot als ik lees. Lekker knus. Deze puffin knuffel vond ik op knuffelparadijs.nl

de kleine bakkerij aan het strand creeer de sfeer knuffel craving pages

Geuren zijn heel belangrijk bij het creëren van een goede sfeer. Als je zelf je snack hebt gebakken dan heb je natuurlijk al een heerlijke versgebakkenbroodlucht in je huisje hangen, maar zo niet dan kun je een geurkaars branden. Je kunt ze natuurlijk kant en klaar kopen, maar ze zijn ook heel gemakkelijk zelf te maken. Ik vond onderstaande tutorial online.

Persoonlijk zou ik de lont aan de bodem vast maken door de onderkant te dompelen in kaarswas voordat ik de rest van de was erop giet omdat ik het niet echt fijn vind om lijm te gebruiken in iets wat ik ga branden. Ook zou ik voor de perfecte sfeer een vleugje ocean breeze geurolie toevoegen. Je kunt hiervoor trouwens ook een oude kaars omsmelten.

Geen zin om te DIY’en dan zijn er natuurlijk heel veel kant en klare ocean breeze kaarsen te koop op het wereld wijde web zoals hier, hier, hier en hier. De laatste kaars heeft een houten lont want extra sfeervol is omdat dat zo heerlijk knappert tijdens het branden.

Tijdens het lezen vind ik het heerlijk om lekker knus onder een dekentje te kruipen en ik vond het perfecte dekentje. Deze houd je lekker warm én ziet er tegelijkertijd lekker zomers uit. Ik kwam hem tegen bij Leenbakker.

de kleine bakkerij aan het strand creeer de sfeer dekentje craving pages

Ambiance

En ten slotte, om het helemaal af te maken, wat ambiance. Ik weet niet wat jullie, maar ik woon helaas niet dicht bij de zee zoals hoofdpersoon Polly. Maar gelukkig kan ik het een beetje faken. Bijvoorbeeld door tijdens het lezen onderstaande video aan te zetten en mijn ogen heel even dicht te doen. Ja, nu waan ik me helemaal op het strand met mijn boek. Heerlijk.

Vind jij het ook zo lekker om af en toe wat extra moeite te doen om de ideale sfeer te creëren om een bepaald boek te lezen? Volgende week creëer ik weer de perfecte sfeer voor een boek en ik ben benieuwd of jij kunt raden welk boek dat is aan de hand van de volgende hints…

  • Het speelt zich af in een pretpark
  • Het is een YA die recent is verschenen
  • Er komt een moord in voor
  • De hoofdpersoon wordt verdacht
  • Ze is geen gewoon meisje

Kun jij raden om welk boek het gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.