Cover Reveal ‘VERSCHIJNING’

Cover reveal verschijning door joany de Vries

Cover reveal verschijning door joany de Vries

Het is zover. Als je me volgt op Twitter, Facebook of Instagram dan weet je waarom vandaag een bijzondere dag voor me is. Vandaag mag ik namelijk ein-de-lijk de cover onthullen voor mijn debuut ‘Verschijning’. Natuurlijk heb ik even overwogen om de onthulling op te nemen in een video, maar aangezien ik er in deze hitte uit zie als een smeltend wassenbeeld vond ik het toch niet zo tof op voor de camera te kruipen. Neem me alsjeblieft deze onpersoonlijke blogpost-onthulling niet kwalijk. Om het goed te maken ga ik dit weekend een paar keer live op Instagram om met jullie te praten over mijn boek.

The road so far

Zoals degene die mij al langer volgen wel weten won ik vorig jaar de YA schrijfwedstrijd die werd georganiseerd door uitgeverij Q. Daarmee sleepte ik een boekendeal in de wacht. Dat betekende dus dat ik 2 collegeblokken met daarin mijn knullige, met de hand geschreven manuscript uit moest gaan werken tot iets presentabels voor de uitgeverij. Ik begon vol goede moed, maar het duurde niet lang voordat ik mijn krabbels in de steek liet om een compleet ander pad in te slaan met mijn verhaal. Wat dus betekent dat ik in een paar maanden tijd een verhaal heb geschreven van ruim 400 pagina’s.

Inmiddels heb ik met behulp van mijn ge-wel-dige redacteur het verhaal bijgeschaafd en aangepast waar nodig. Ik heb met pijn in het hart enkele darlings gekilled. En ik heb liters… maar dan ook liters thee gezopen waardoor ik nog altijd klots als ik loop.

Uiteindelijk heeft dat een heel tof verhaal opgeleverd – al zeg ik het zelf. Ik kan me voorstellen dat jullie nieuwsgierig zijn dus bij deze alvast de samenvatting van ‘Verschijning’ zoals hij in de brochure zal komen te staan…

VERSCHIJNING

Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste YouTube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn, maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren

Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland; het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven, waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss.

Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

Zijn jullie al enthousiast na het lezen van die samenvatting? Dan heb ik onwijs goed nieuws voor je want mijn boek is NU al vooruit te bestellen via vrijwel alle kanalen online en offline. Wil je er dus zeker van zijn dat mijn boek op de releasedatum op jouw deurmat ‘Verschijnt’ bestel hem dan nu en maak mij intens gelukkig.

Reserveer nu een exemplaar!

De cover

En dan is het nu tijd voor de onthulling waar jullie voor zijn gekomen. Mijn cover. Ik heb natuurlijk al kleine stukjes en hints geteased op social media, maar hier is hij dan in volle glorie…

Verschijning door joany de vries craving pages

De kaft is ontworpen door niemand minder dan Lennart Wolfert wiens werk je ongetwijfeld kent. Ik ben in ieder geval verliefd op de cover die hij voor mijn boek heeft bedacht. Uit vijf verschillende stijlen waren zowel de uitgeverij als ik onmiddellijk enthousiast over de schets van een kat met Jeanne’s spulletjes in zijn schaduw. I love it. Het is mysterieus en speels tegelijk. Precies mijn boek 😉

Q&A

Op social media heb ik jullie uitgenodigd om vragen te stellen voor een Q&A die ik van plan was te beantwoorden in een video. Maar gezien de hitte denk ik dat het voor ons allemaal beter is als ik jullie mijn rode, glimmende zweethoofd bespaar en de vragen gewoon hier beantwoord. Stel je mij maar voor met een glimlach zo breed dat je je afvraagt of mijn wangen er geen pijn van doen, want zo zit ik dit te typen.

Verschijning door joany de vries cover

@leesmeemetmij vroeg: Hoe was het om bij een verhaal wat je zo goed kent een goede cover te zoeken?

Eigenlijk heel erg eenvoudig. Zelf had ik echt totaal geen beeld van wat ik eigenlijk goed bij mijn boek vond passen. Mijn enige hoop was dat er geen stockfoto’s gebruikt zouden worden (daar houd ik niet zo van). Ik stuurde de uitgeverij enkele covers door van andere boeken die ik mooi vond en dat inspireerde hen om Lennart Wolfert te opperen als ontwerper. Je kon mijn fangirl-kreet helemaal aan de andere kant van de stad horen zo excited werd ik van dat nieuws. Ik ben namelijk best wel fan van zijn ontwerpen.

Zoals ik hierboven ook al zei klikte het meteen met schets nummer 5 van zijn suggesties. Het was gewoon pure perfectie. En sinds ik het resultaat heb gezien loop ik vrijwel continue rond met chronische hartjesogen.

@lianareads vroeg: Waarom koos je voor Uitgeverij Q?

Eigenlijk hebben zij mij gekozen, want ik won hun schrijfwedstrijd. Zij waren de eerste uitgeverij die een YA schrijfwedstrijd organiseerden en ik besloot (voornamelijk dankzij de onbewuste aanmoediging vn Leesdame Luna) om een kans te wagen.

@rainbowsforkelly vroeg: Waar ben je het meest trots op in je verhaallijn?

Ik denk dat ik het meest trots ben op het feit dat ik een oerhollands verhaal heb geschreven. Ik heb me erdoor laten inspireren door de geschiedenis (fabels en feiten) van mijn eigen omgeving en dat vind ik persoonlijk erg tof. Oh, en ik heb een zwak voor mijn nerdy hoofdpersoon Jeanne.

@zonenmaan vroeg: Zou je zelf op geestenjacht durven gaan?

Ligt helemaal aan het gezelschap. Met een stoer man als Dean Winchester aan mijn zijde (of as een barricade voor me als er echt gevaar dreigt) zou ik wel durven. Of als ik vriendinnen om me heen zou hebben die ik de oren van het hoofd kan lullen aangezien ik een enorme babbelkous word als ik bang ben. Dan wel.

Anders… HELL NO!

@bluebookberry vroeg: Wat vond je het moeilijkste tijdens het schrijfproces?

Life.

Het zou echt zo handig zijn geweest als ik tijdens het schrijven de rest van de wereld even op pauze had kunnen zetten want er is zo verschrikkelijk veel gebeurd de laatste maanden. Drastische veranderingen in mijn leven die al mijn aandacht op eisten en waar ik als een bikkel doorheen heb moeten ploegen om mijn verhaal op tijd af te krijgen. Gelukkig heb ik die periode wel achter me inmiddels.

@josien_74 vroeg: Omdat je zoveel zelf leest, was je dan niet bang om een verhaal te herschrijven?

Nee, eigenlijk niet. Ik ben er behoorlijk van overtuigd dat mijn verhaal heel uniek is. Daarbij viel mijn verhaal kennelijk erg op tussen de vele inzendingen van de schrijfwedstrijd. En dat was met slechts één hoofdstuk. Dat is heel goed voor je zelfvertrouwen als auteur.

@ellen2630 vroeg: Hoe kwam je op het idee voor de verhaallijn?

Door de themesong van de allernieuwste Ghostbusters film als ik heel erg eerlijk ben. Dat plantte een ieniemini zaadje in mijn brein. Maar het was een plaatselijk stukje geschiedenis waardoor alle puzzelstukjes op elkaar vielen.

@Paulaheeger vroeg: Hoe kwam je op het idee voor dit verhaal (zie hierboven) en welke boeken hebben je geïnspireerd?

’Geïnspireerd’ is niet het juiste woord, maar de volgende boeken hebben me iets heel belangrijks geleerd over YA boeken dat me enorm heeft geholpen bij het schrijven van mijn verhaal:

  • Down with the shine van Kate Karyus Quinn
  • Carry On van Rainbow Rowell
  • My Lady Jane van Brodi Ashton, Cynthia Hand en Jodi Meadows

Deze boeken hebben namelijk allemaal iets wat ik maar zelden tegen ben gekomen in YA boeken: een stukje zelfspot. Ze durven het verhaal een beetje ‘raar’ te maken en dat vind ik wel zo ontzettend tof. Dus mijn verhaal is her en der ook een lekker gek, maar wel op een goede manier, beloofd.

@leesmeenu vroeg: Ik ben erg benieuwd hoe het ermee staat en of je al plannen hebt voor een volgend boek / deel.

‘Verschijning’ is een boek met een begin en een eind. Kan dus prima als standalone worden gelezen… Toch heb ik stiekem wel wat ideetjes om het verhaal uit te breiden. Maar ja, ondertussen heb ik ook plannen voor een satirische dystopische roman (werk ik nu aan) een New Adult en een spannende thriller. Ik zit eigenlijk maar zelden zonder ideeën. Het enige wat ik echt te kort kom is tijd en rust, hahaha.

@boekenworpjee vroeg: Wou je als kind ook al boeken schrijven?

Als kind las ik eerlijk gezegd niet zo veel en dus heb ik ook niet veel nagedacht over een toekomst als schrijfster. Het enige wat ik las waren Suske en Wiske albums. Pas als tiener ging ik meer lezen, omdat ik nogal op mezelf was. Ik weet nog dat ik een keer Jane Eyre van mijn oma leende en dat boek maakte diepe indruk op mij. Ik las het met bijna veertig graden koorts binnen twee of drie dagen van kaft tot kaft. Ik vond het zo’n mooi verhaal. Daarna ben ik niet meer gestopt met lezen en ben ik begonnen met schrijven. Ik schreef in het begin vooral beschamende hoeveelheden Pirates of the Caribbean fanfictie, en dat ontwikkelde zich in originele verhalen.

Winnaar van de woodmark

Zoals jullie hebben kunnen lezen op social media zou de inzender van de leukste vraag een woodmark winnen. Omdat ik het ongelofelijk moeilijk vond om te kiezen heb ik niet één maar twee winnaars uitgekozen.

Dit zijn de gelukkigen…

@Zonenmaan en @Leesmeemetmij

Sturen jullie mij een mailtje met je adresgegevens? Dan komen de woodmarks z.s.m. naar jullie toe.

Wat vinden jullie van de cover en samenvatting?

8 thoughts on “Cover Reveal ‘VERSCHIJNING’

  1. Wauw, het verhaal klinkt echt heel erg tof, ik ben heel benieuwd naar je boek (al ben ik wel een beetje bang aangelegd, haha). De cover vind ik ook echt heel mooi geworden, mysterieus <3

  2. Sorry, sorry, sorry … ik zag je leuke cover natuurlijk al verschijnen op social media maar ik ben me nog steeds door een blogfeed-achterstand aan het heen werken. Iets met hitte, uitputting en een gebrek aan concentratie. Vandaar mijn late reactie. Ik ben echt heel blij dat Luna je heeft aangemoedigd om je verhaal in te zenden. Zo tof dat het nu steeds dichterbij komt en je binnenkort je eigen boek in de boekenwinkel gaat zien staan.

  3. Nog eventjes 🙂 komt al dichterbij!
    Ik weet ook nog wel dat we op een late zondagavond de uitslag bespraken 🙂 Kleine dingetjes, maar mooie herinneringen voor later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.