Boekenkast purge #1

boekenkast ontrommelen craving pages

Nog niet zo lang geleden was ik een echte boeken hoarder. Ik kocht meer boeken dan ik las uit onvervalste hebberigheid. Inmiddels is dat wel wat minder geworden, maar nog steeds vind ik het moeilijk om afscheid te nemen van boeken hoewel ik wel degelijk ruimte te kort kom.

Bij Kayla van Booksandlala kwam ik onlangs een briljante aanpak tegen. Zij heeft namelijk een lijst gemaakt van tien ontrommelprompts. Voor elk prompt kiest ze een boek uit om te doneren, weg te geven of te verkopen. Ik vind dit een heel slim systeem dus heb ik besloten om het voortaan (minstens twee keer per jaar) toe te passen op mijn eigen collectie. En natuurlijk deel ik met jullie mijn selectie.

boekenkast ontrommelen craving pages

Wel heb ik een paar punten op de lijst geschrapt omdat ik dit geen goede redenen vind om een boek weg te doen.

Een boek wat je niet leuk vond

Hierbij ga ik voor Love Lies van Adele Parks. Dit boek heeft een lelijke kant van mij naar boven gehaald want ik heb toen ik op ongeveer een kwart was achterin gespiekt hoe het zou aflopen.

Omdat ik de schrijfstijl niet heel erg lekker vond en het verhaal me niet echt pakte besloot ik dat ik er geen tijd meer aan wilde verspillen tenzij de afloop me beviel en dus heb ik mezelf gespoiled. Gelukkig maar, want persoonlijk wilde ik niet verder lezen voor deze afloop en dus heb ik het boek niet uitgelezen.

Een serie die je niet van plan bent verder te lezen

De Gone-serie is een serie waarvan ik een paar jaar terug de eerste drie delen op Marktplaats kon scoren voor vijf euro. Goede deal dacht ik, maar ik had geen rekening gehouden met mijn afkeer voor series en deze had al (jengelstem aan) zo veel delen.

Ik heb misschien dertig pagina’s gelezen in het eerste boek voordat ik besloot dat ik geen zin had om me te storten op een serie waarvan ik nog zo veel in te halen zou hebben.

Een boek dat je niet uit hebt gelezen

Ik kocht The War Against the Assholes omdat ik dacht dat het een soort The Magicians zou zijn. Dat klopt wel een beetje, maar het is nog iets: verwarrend as f*ck! Ik vond het heel erg lastig om door dit boek te komen terwijl het een dunnetje is. Het heeft wel veel humor en een leuk magisch systeem, maar juist omdat ik het de hele tijd met The Magicians bleef vergelijken kon ik er niet inkomen.

Een boek dat je dubbel hebt

Van Voor Jou van Jojo Moyes heb ik inmiddels meerdere exemplaren. Ik heb een Engels exemplaar, een filmeditie en dit exemplaar. En tja, deze heb ik zelf tweedehands gescoord dus omdat de andere er nog wat nieuwer uitzien heb ik besloten die te houden.

Omdat ik wat andere categorieën heb doorgestreept vond ik het wel oké om voor deze categorie twee boeken te selecteren en daarom doe ik ook Seeking Crystal van Joss Stirling weg. Ik vond dit een heel leuk boek, maar ik zie mezelf deze serie niet op korte termijn herlezen. En als ik dat al doe dan ben ik van plan om de ebooks aan te schaffen aangezien ik de eerste twee delen ook al niet meer heb.

Een boek waarvan je de hoofdpersoon haat

Ik vind het niet zo belangrijk om een hoofdpersoon leuk te vinden. Een aantal van mijn lievelingsboeken hebben een hoofdpersoon waar ik een hartsgrondige hekel aan heb, maar dat maakt hun verhaal niet minder boeiend of vermakelijk. Daarom heb ik dit punt van de lijst geschrapt.

een boek dat al jaren ongelezen op de plank staat

Ik vond het onmogelijk om een boek te kiezen voor deze categorie. Er zijn wel boeken die al heel lang op me staan te wachten, maar dat zijn ook boeken waarvan ik weet dat ik ze écht nog wel ga lezen in de toekomst.

Een boek waarvan je niet weet waar je het ook alweer vandaan hebt

Dit is simpelweg niet van toepassing op mij. Ik heb namelijk al een paar jaar een bullet journal en daarin staat precies waar ik mijn nieuwste aanwinsten vandaan heb.

Een boek dat je hebt gekocht voor de mooie cover

Sorry, maar hoewel ik wel vaak boeken koop vanwege de cover vind ik het een rare reden om een boek weg te doen. Misschien omdat mijn cover buys gelukkig meestal goed uitpakken voor me.

Een boek dat je niet zelf hebt gekocht

Ik kies wel een boek uit voor deze categorie, maar ik heb besloten om het bewuste boek dat ik weg doe niet online te zetten. Of het nu een recensie-exemplaar is of een cadeautje wat ik van iemand heb gekregen. Ik vind het gewoon een beetje ondankbaar overkomen om hier te verkondigen welke gekregen boeken ik niet leuk genoeg vind om te houden. Dit soort boeken gaan sowieso niet in de verkoop, maar worden gedoneerd.

Een boek waarvan je je niet kunt herinneren waar het ook al weer over ging

De Gloed van Gedoofde Sterren gaat helaas ook weg. Hoewel ik deze nog niet heb gelezen heb ik deel een een paar jaar geleden wel gelezen en alles wat ik me er nog van herinner is dat het boek een afgrijselijke insta-love liefdesdriehoek of zoiets bevat. Ik voel totaal geen klik met deze serie helaas.

Mocht er nu een boek tussen staan waarvan je denkt: “Hey, die wil ik eigenlijk wel graag hebben” zet dat dan even in een reactie hieronder. Alles mag weg tegen verzendkosten en wie het eerst komt die het eerst maalt.

Je hebt tot en met vrijdag om te reageren via mijn blog. Daarna gaan de boeken naar de ruilwinkel of de kringloop.

Vind jij het moeilijk om boeken weg te doen?

4 thoughts on “Boekenkast purge #1

  1. Ik vond dat vroeger heel moeilijk maar de laatste jaren gaat het steeds beter. Zodra ik nu weet dat ik een boek niet meer wil (her)lezen gaat het op een stapeltje met boeken die weg mogen. De ene keer doe ik ze naar DeSleghte, een andere keer ruil ik ze of geef ik ze weg. Het valt echt op dat het me steeds makkelijker af gaat om afscheid te nemen van boeken. Al telt dat uiteraard niet voor alle boeken. Wel een leuke manier om het op deze manier te doen. Misschien maakt dat het makkelijker voor mensen die het wel nog steeds moeilijk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.