Boeken die aansluiten op actuele thema’s

boeken over actuele thema's craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema: “Boeken die aansluiten op actuele thema’s”.

Boeken die je iets leren over jezelf zijn mijn favoriete boeken en boeken rondom actuele, belangrijke thema’s zijn daar heel erg goed in. Dit soort boeken dwingt je namelijk om bij jezelf na te gaan hoe je over bepaalde dingen denkt. Wat je normen en waarden zijn. Hoe je zelf zou handelen in bepaalde situaties.

En auteurs en uitgeverijen spelen prima in op de vraag naar boeken rondom diversiteit, bodypositivity, feminisme, enz. Dat maakte het niet zo zeer een uitdaging om vijf boeken te vinden die prima aansluiten op het thema van deze week, maar wel om mijn vijf favorieten te selecteren.

boeken over actuele thema's craving pages

The Nowhere Girls van Amy Reed

Dit is een hartverscheurend verhaal met thema’s zoals victimblaming en feminisme. Het speelt af op een high school in een vrij kleine, bekrompen gemeenschap. Hier worden de atleten vuriger aanbeden dan welke god dan ook en wanneer een meisje de meest populaire leden van het footballteam beschuldigd van verkrachting wordt ze een paria in haar gemeenschap. Niemand gelooft haar.

Dit boek gaat over drie meiden die met vereende krachten proberen de dynamiek op hun high school compleet om te gooien. Eruit met die belachelijke cultuur waarin jocks overal mee wegkomen puur en alleen omdat ze wedstrijden kunnen winnen. Ze eisen gelijkheid en respect. En steeds meer meiden sluiten zich aan bij hun strijd.

Big Bones van Laura Dockrill

Speelt op heerlijke wijze in op het thema bodypositivity. Hoofdpersoon Bluebelle is dik, maar zit verder prima in haar vel. Helaas heeft ze een astma-aanval gehad waar haar moeder en haar dokter dolgraag haar gewicht de schuld van willen geven, maar Bluebelle weet zeker dat ze zo gezond is als maar zijn kan. Toch stemt ze ermee in om een eet-dagboek bij te houden. Dat zal hen leren om haar ervan te beschuldigen dat ze zo ongezond eet, want dat is heus niet zo!

Dit boek stopt de ‘positivity’ in bodypositivity. Bluebelle is een slimme, jonge meid die prima in haar velletje zit en houd van elke centimeter van zichzelf. En haar verhaal is pijn-in-je-zij hilarisch.

Sweetfreak van Sophie McKenzie

Is een boek waarin er dieper in wordt gegaan op de gevaren van social media en het leed wat (online) pesten kan veroorzaken. In het boek maken we kennis met Carey en Amelia. Ze zijn al BFF’s zolang ze zich kunnen herinneren tot Amelia plotseling allerlei lelijke berichten krijgt via social media van iemand die zichzelf SweetFreak noemt. De berichten gaan van kwaad naar erger tot Amelia zelfs doodsbedreigingen krijgt van de internet troll. En het ergste is nog wel dat steeds meer tekenen erop lijken te wijzen dat Carey de berichten heeft verstuurd. Wat volgt is een bloedstollend spannend verhaal waarin Carey wanhopig probeert haar onschuld te bewijzen. Echt, liefhebbers van Truth or Dance van Chinouk Thijssen zullen dit ongetwijfeld ook echt een pageturner vinden.

These witches don’t burn van Isabel Sterling

Dit is een belangrijk boek dat niet eens doorheeft dat het belangrijk is. Zo voelt het tenminste. Het is een spannend urban fantasy verhaal voor jongeren met een lesbische hoofdpersoon. Wat dit boek zo fijn maakt is dat het diversiteit omarmt zonder er een punt van te maken. In het boek weet Hannah vanaf het begin dat ze op meisjes valt; dus haar geaardheid is er gewoon… zonder dat het een drijvende kracht is achter het plot. Meer van dit pretty please!

Hannah is een heks en maakt deel uit van een coven. Tijdens een feestje stuitten zij en haar vrienden (waaronder haar ex) op de resten van een duister ritueel. Hannah en Veronica (eerdergenoemde ex) vrezen onmiddellijk dat een gevaarlijke bloedheks is neergestreken in Salem, maar niemand wil naar hen luisteren. Het ziet ernaar uit dat Hannah en Veronica het eigenhandig op moeten nemen tegen het gevaar.

Ik hou van dit boek. Heb ik dat al gezegd? Nee, dan nog eens: Ik hou van dit boek!

De Kleur Paars van Alice Walker

Denk je dat het onmogelijk is dat een verhaal wat zesendertig jaar geleden voor het eerst verscheen nog steeds relevant is? Alice Walker bewijst het tegendeel met een boek dat inhaakt op verschillende relevante thema’s: black lives matter, feminisme, homoseksualiteit, misbruik, huiselijk geweld en nog veel meer!

Dit is een van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit heb gelezen (en als je geen zin hebt om het zelf te lezen kijk dan op zijn minst de gelijknamige film met Whoopi Goldberg, Danny Glover en Oprah Winfrey in de hoofdrollen). Het verhaal gaat over Celie, die al vanaf haar jeugd misbruikt en mishandeld wordt.

Veel te jong wordt ze gedwongen om te trouwen met een weduwnaar met vier kinderen. Hij neemt hete haar enorm kwalijk dat ze haar zusje Nettie niet is (waar hij eigenlijk mee wilde trouwen) en behandeld haar als vuil. Dan haalt hij zijn minares Shug in huis en de ontmoeting met deze vrouw verandert Celie’s hele leven.

Dit is zo’n indrukwekkend boek. Je moet het gewoon gelezen hebben. Het is geschreven in dagboek vorm en in vrij korte stukjes waardoor je er doorheen vliegt. Het is zo indrukwekkend, emotioneel en jaren op de tijd vooruit.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Welke boek rondom een actueel thema heb jij onlangs gelezen?

2 thoughts on “Boeken die aansluiten op actuele thema’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.