Auteurs mogen geen boekreviews schrijven!.

You may also like...

6 reacties

 1. Liz schreef:

  Wat een grapjas deze auteur. Ik schreef al voor ik uberhaupt aan boekrecensies dacht en heb mezelf altijd voorgehouden: Als je een recensie schrijft en je vindt het boek stom (of juist geweldig), moet je wel onderbouwen waarom dan, want met alleen: ‘Stom boek’ heeft de auteur er niets aan en de lezer denkt: ‘Het is zo stom dat er verder niets te vertellen valt.’.

  En daarbij probeer ik juist te leren van mijn eigen punten die vaak terugkomen in mijn recensies (zoals platte personages, een onverwachte plotwending… oke, die laatste heb ik niet echt en eerste hoop ik niet) om mijn eigen boeken beter te maken en ik hoop dat de auteur er ook wat aan heeft, dat ‘ie zegt: ‘Hm, die heeft wel een punt.’

  Ik vind dat je als auteur prima recensies kunt schrijven, inderdaad vanuit een heel ander perspectief. Misschien zijn die juist wel waardevol, zolang ze maar respectvol zijn.

 2. Hier hetzelfde. Ik schreef voor ik reviewde, maar ik las voor ik schreef. Tjah, waar ligt de grens? Waarom zou ik mijn mening niet mogen geven? En waarom zou een mening van een schrijver gekleurder zijn dan die van alleen een lezer. Wat een complete bullcrap. Waarschijnlijk is dit een auteur die bang is dat anderen dit bij haar gaan doen? Ik wil graag een eerlijke mening horen over mijn boek en zal altijd een eerlijke onderbouwde mening van iemand anders zijn boek geven. Daarbij gaat het over het boek, niet over de auteur. Niet elke lieve, schattige, diep respecterende auteur, schrijft een geweldig boek. En niet elk geweldig boek is geschreven door een lieve, schattige, diep respecterende auteur. Dus het kan 2 kanten op slaan. Ik kan een boek heel goed vinden van een auteur die ik heel aardig vind, maar ook van iemand die ik IRL een complete lul vind. Dat staat toch compleet los van het verhaal?
  Ik ben het helemaal met je eens, Joany.

 3. Laura schreef:

  Wat een rare mening van die betreffende auteur/blogger! Als schrijver moet je toch juist weten hoe fantastisch het is als er een recensie over je boek wordt geschreven.

  Natuurlijk vind ik wel dat er geen sprake van ‘afbranden’ moet zijn, maar hej, dat vind ik eigenlijk altijd. Ook als de blogger zelf geen schrijver is. Er mag best wat kritiek geuit worden, als het maar goed onderbouwd is.

  En als een andere schrijver je boek beoordeelt kun je dat toch ook gewoon zien als goedbedoelde schrijftips?

 4. Christine schreef:

  Er is een spreekwoord dat zegt: Haal eerst de balk uit je eigen werk, dan pas de splinter uit die van een ander. Je zit als auteur in hetzelfde bootje. Dus ik ben het volkomen eens met de auteur die dit zei. En ik vermoed dat hij /zij het ook uit die hoek bedoeld. Heel nederig van deze auteur.

 5. Vivian schreef:

  Was het toevallig Cait van Paper Fury? Want ik las laatst een artikel van haar waarin ze ongeveer hetzelfde zei en toen dacht ik ook… whut? Ik snap dat echt niet zo goed. I mean, je bent naast auteur ook gewoon lezer, toch? En die twee ”rollen” kunnen prima los van elkaar staan… ik ben het vooral met je laatste punt heel erg eens, als je als auteur ook fervent lezer bent en je recenseert, heb je juist een bijzonder perspectief en dat kan weer voor heel veel verrijking zorgen. Bovendien, inderdaad: met negatieve reviews is echt niets mis, als je het maar gewoon onderbouwt. Ik kan me wel voorstellen dat je, wanneer je zelf auteur bent, beter gaat begrijpen hoe reviews overkomen, zeker de negatieve, en dan voelt het misschien ook wel een beetje alsof je iemand iets aandoet wat je zelf ook vreselijk vindt… maar ik vind ook altijd dat auteur en reviews volledig los van elkaar moeten staan. Reviews zijn niet persoonlijk bedoeld, ze zijn gericht op smaak en op het boek. Helemaal niet nodig dus om je dan in te houden alleen omdat je min of meer in hetzelfde schuitje bent beland.

 6. zwartraafje schreef:

  Natuurlijk mag je ook als auteur recensies schrijven. De manier waarop je de minpunten van een boek aanhaalt doet natuurlijk ook heel veel. Ik vind het een beetje bizar wanneer iemand zelf heel kritisch op boeken reageert (wat uiteraard mag) maar zelf geen kritiek kan verdragen. Ook geen opbouwende kritiek. Tja, dat vind ik dan weer een beetje bizar. Misschien zijn recensies van auteurs zelfs nog een pak handiger als klankbord vermits zij nog beter weten wat er allemaal schuilgaat achter de opbouw van een verhaal en valkuilen er dus sneller van tussen zullen kunnen vissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: